top of page
  • Writer's pictureChris Cotteleer

#001 Het belang van overtuigende communicatie

Updated: Aug 26, 2020

Overtuigende communicatie kan de wereld veranderen, denk maar aan speeches zoals die van de Amerikaanse president John F. Kennedy, zowel zijn inauguration speech in mijn geboortejaar 1961, waarbij hij de Amerikanen opriep zich niet af te vragen wat hun land voor hen kon doen, maar wat zij voor hun land konden doen, als zijn ‘Ich bin ein Berliner’ speech 2 jaar later, waarmee hij de verbondenheid benadrukte tussen het Amerikaanse volk en de mensen die als het ware gevangen zaten achter het ijzeren gordijn, lieten een grote indruk na. Een kwarteeuw later zou ook weer een Amerikaanse president, dit keer Ronald Reagan, een oproep doen aan de Sovjet Unie om de muur neer te halen, wat twee jaar later een voldongen feit werd.

Ook in 1963 stak Dr. Martin Luther King met zijn ‘I have a dream’ speech een hart onder de riem bij de zwarte bevolking van de Verenigde staten, die destijds nog meer dan nu moesten vechten voor gelijke burgerrechten. En we zouden ons kunnen afvragen of Obama ooit president zou geworden zijn zonder zijn uitzonderlijke kwaliteiten in ‘overtuigend communiceren’. Een kwarteeuw geleden volgde ik mijn eerste opleiding in Public Speaking bij het Dale Carnegie institute en tot op de dag van vandaag pluk ik daar nog steeds de vruchten van. Ondertussen geef ik twee keer per jaar met mijn collega-trainer Guy Dupont een tweedaagse opleiding in ‘Spreken voor publiek’ en de transformatie die je deelnemers ziet maken op 2 dagen tijd is fenomenaal en een bevestiging dat overtuigend kunnen communiceren een life-changing vaardigheid is. Een quote vol waarheid die wij in die opleiding presenteren gaat als volgt:


Wie recht staat en het woord neemt

is de natuurlijke leider van groep


Dit zie je op familiefeestjes, in vergaderingen en in de boardroom gebeuren. Het gaat niet altijd om status of titel, het gaat erom dat je je ideeën overtuigend kan communiceren.


Maar overtuigend communiceren gaat veel verder dan enkel leidinggevende figuren die speeches geven. Het is die ouder of grootouder die zijn kind of kleinkind de juiste waarden en gedragsrichtlijnen kan meegeven, niet door middel van macht of repressie, maar door een overtuigende en inspirerende communicatie van (groot)ouder naar (klein)kind.

Het is tevens de advocaat die in een overtuigend pleidooi de rechten van zijn klant verdedigt, de voorzitter van een comité die iets wil veranderen voor zijn achterban en de jonge Zweedse Greta Thunberg die met haar overtuigende communicatie wereldwijd de jeugd in beweging krijgt en vele volwassenen (en hopelijk heel wat politiekers) aan het denken zet.


Onlangs sprak ik tijdens een strandwandeling met een goede vriendin over het feit dat ze gans haar studietijd geschiedenis beschouwde als het meest saaie vak waar ze met tegenzin voor studeerde. Tot in haar laatste jaar voor haar universitaire studies, waar een nieuwe inspirerende leerkracht haar mening over geschiedenis volledig deed veranderen. Plotseling beschouwde ze geschiedenis als een erg interessant vak waarvoor ze graag wat studie-uren wilde investeren. Was de materie of het vak veranderd? Of was de manier waarop het vak gebracht werd veranderd? We hebben allemaal dergelijke ervaringen gehad in onze schooltijd en van daaruit kunnen we ons terecht de vraag stellen of studenten over meer interesse en leer-ijver zouden moeten beschikken, of leerkrachten over meer vaardigheden in overtuigend en inspirerend communiceren? Eender welk vak kan boeiend gebracht worden door een inspirerende prof die over deze vaardigheid beschikt.


Ondertussen geef ik al meer dan 30 jaar bedrijfscoaching in Sales en Leadership en dit op Internationaal niveau. Ik kom hierdoor in zeer uiteenlopende bedrijven en in contact met zeer verschillende mensen. Steeds opnieuw zijn het de medewerkers en de leidinggevenden die het meest overtuigend kunnen communiceren, die ook de beste resultaten zullen behalen, met hun team en met hun klanten. Het zijn de startups die overtuigend kunnen presenteren, die het meeste geld ophalen bij investeerders. Het zijn visionairs en meester-communicators als een Steve Jobs die de meest inspirerende product-launches kunnen presenteren. En het zijn de verkopers die het meest professioneel communiceren die met zekerheid voor omzet zorgen.


Buiten de bedrijfswereld wordt er soms wat neergekeken op het vak ‘verkopen’ vanuit de foute visie dat verkopers hun klanten iets proberen aan te smeren dat ze eigenlijk niet willen of niet nodig hebben. Om die reden zal je zelden een business-kaartje zien met de titel ‘verkoper’ onder de naam van de persoon. Daarvoor worden dan ‘veiligere’ titels bedacht zoals Accountmanager, Key Accountmanger, Adviseur of Customer Support Manager. Nochtans is een goede verkoper of een degelijk verkoop-team van levensbelang voor een bedrijf en een belangrijke meerwaarde voor de klanten. Nog een stap verder is het belang van een inspirerende leidinggevende die overtuigend kan communiceren tegenover een ‘boss’ die enkel bevelen kan uitspuwen zonder dat het team weet waar ze uiteindelijk naar toe moeten (= overtuigend communiceren van de visie en de missie).


De moeite dus om hierover een blog op te starten waarin ik mijn ervaringsverhalen kan neerschrijven voor al wie beter wil worden of geïnteresseerd is in overtuigend communiceren. Om de 2 weken zal er een nieuwe post verschijnen met tips & tricks die meteen kunnen worden omgezet in de praktijk. Ik kijk ook uit naar de feedback van u als lezer van deze blog, en zal de content aanpassen aan de hand van deze feedback. Ik kan uiteraard zelf eindeloos topics aanhalen en hierover vertellen, maar vragen beantwoorden van mijn lezers lijkt me een ideale manier om topics te bepalen. Op die manier is er al zeker één lezer blij met de content van je blogpost ;-)

Aarzel dus niet om te reageren of om je vragen te posten. In de mate van het mogelijke zal ik deze verwerken in de volgende blogposts.


Om alvast een tipje van de sluier op te lichten en je zin te doen geven om je op deze blogpost te abonneren: wat zeker aan bod zal komen als je deze blog blijft volgen:

  • Informatie over speechen en overtuigend spreken voor publiek

  • Tips en tricks voor wie een idee moet pitchen in een korte tijdspanne

  • Verschillende manieren om je voorstellen ‘concreet’ te maken

  • Hoe je kan omgaan met bedenkingen (of aarzelingen) van je publiek

  • Manieren om je verbale communicatie te ondersteunen met de juiste lichaamstaal

  • En zoveel meer …

De moeite dus om je NU te abonneren op deze blog.


Tot snel,

C

234 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page