top of page
 • Writer's pictureChris Cotteleer

#006 Interne communicatie en het belang ervan in tijden van Corona

Updated: Aug 26, 2020

Terwijl ik deze blog schrijf is Europa in de ban van de Corona-crisis. En ‘in de ban’ mag je dan heel letterlijk nemen, want de restricties om het virus onder controle te houden hebben een enorme impact op ieders leven. De voorbije dagen en weken krijg ik veel vragen van coachees die ik de voorbije jaren in coaching had. Wat kunnen we doen? Hoe moeten we hiermee omgaan? Als coach wordt er verwacht dat je met antwoorden op de proppen komt.

Uiteraard word ik zelf ook geconfronteerd met deze maatregelen. Mijn goed gevulde agenda voor deze en volgende maanden is op één week tijd omgevormd naar een lege agenda door het uitstellen van alle opleidingen en coaching-sessies tot nader order. Dus eender welk advies ik mijn coachees kan meegeven, moet dan een advies zijn waar ik zelf ook mee aan de slag kan. Walk your talk, is in deze situatie geen understatement.

OK, wat doe je dan als succes-coach? Hoe ga je om met dergelijke disruptieve toestanden waar niemand zelf voor kiest, maar waar je wel mee geconfronteerd wordt. Wel, de situatie is dat ik me momenteel heel erg goed in m’n vel voel, gelukkig ben en blijkbaar op heel die Corona-toestand kan anticiperen op een positieve manier. Misschien de moeite om in deze blogpost dieper in te gaan op mijn aanpak, uiteraard steeds in de hoop dat u als lezer hier of daar een houvast kan maken aan de ideeën die ik propageer.

Overtuigend Communiceren, een mooie titel voor een blog en een heel breed onderwerp waar je nooit over uitgesproken raakt, laat staan … uitgeblogd. Je hebt enerzijds het aspect Communicatie en vandaag wil ik u vooral informeren over onze ‘Interne Communicatie’ of onze manier van denken en hoe we die manier kunnen beïnvloeden. Anderzijds is daar het aspect ‘Overtuigend’ en dat doet me dan onmiddellijk denken aan de logische denk-laag, overtuiging, die zo’n sleutelrol speelt in ons denken, dus ook ons denken over deze ganse Corona-toestand. Let’s dive in this together …INTERNE COMMUNICATIE:


Interne communicatie gaat over uw denken en als ik aan mensen vraag ‘wat is denken’, dan stellen ze die vraag terug aan zichzelf want denken is jezelf vragen stellen. Einstein was een super-denker omdat hij zich interessante vragen stelde in de stijl van ‘wat zou er gebeuren als ik op een lichtstraal zou meereizen etc…’ en vanuit deze interessante vragen komt hij met een relativiteitstheorie op de proppen die ons kernenergie (en spijtig genoeg ook atoombommen, wat zijn we als mens toch creatief…) oplevert. Dus als denken niet meer en niet minder is dan het stellen van vragen aan onszelf, dan is het ook zo dat positieve vragen een positieve manier van denken zullen opleveren en negatieve vragen een negatief resultaat zullen opleveren. Wie dus in deze moeilijke tijden foute vragen stelt in de stijl van ‘Waarom moet ons dat nu weer overkomen?’, zal al snel in een negatieve denkspiraal terecht komen en de toekomst heel erg zwart inzien. Wie vragen stelt vanuit angst in de stijl van ‘hoe ga ik dit ooit doorkomen, hoe ga ik mijn rekeningen kunnen betalen, etc… zal zijn of haar angst zien toenemen en angst is haast altijd een slechte raadgever. Dus hoe kan je dit counteren? Wat voor soort vragen kan ik dan stellen om hier op een andere manier mee om te gaan? Op een ‘vermogende’ manier? Dat noemen we Power Questions en dit soort van vragen brengt ons in een vermogende stemming. Zo is een belangrijke Power Question in Corona-situaties: ‘Wat is er goed aan’? Ja, inderdaad, wat is er goed aan deze situatie? Je eerste reactie is misschien ‘niets’, er is niets goed aan deze situatie. Maar als je bereid bent om over die vraag na te denken kan je je FOCUS veranderen. Feiten zijn feiten, en daar kan je weinig aan veranderen, maar je manier van denken, die heb je zelf in de hand. Mijn ervaring als Personal Life Coach is dat hoe sneller mensen iets bestempelen en aanvaarden als een ‘feit’, hoe sneller ze strategisch beginnen denken over mogelijkheden om iets positief te zien of te halen uit de feitelijke situatie. Denk aan iemand die door een ongeval in een rolstoel terecht komt. Als je dit niet als een ‘feit’ kan aanvaarden, zal je daar de rest van je leven mee worstelen en dikwijls wordt die strijd afgesloten met een pijnlijke zelfmoord. Mensen die hun situatie als ‘een feit’ aanvaarden veranderen al snel hun denken en beginnen strategisch te denken. Dus laat ons dat ook eens doen voor deze Corona-toestanden. Neem een blanco blad en schrijf bovenaan de titel:

Dankzij Corona …

Ik heb zelf die oefening gemaakt op een groot whiteboard op mijn bureel en ik kwam al snel op een 10-tal ideeën die inderdaad, dankzij Corona, op mijn levenspad kwamen, want dankzij Corona:


 • Kan ik nu dagelijks een wandeling maken of hardlopen met mijn Australian Shepherd Rico, iets waar ik op ander drukke weken lang niet dagelijks aan toe kom.

 • Kan ik met mijn soulmate en levenspartner Sandra regelmatig Tango dansen.

 • Kan ik eindelijk dat omzetten van opleidingen naar digitale opleidingen in goede banen leiden en zorgen dat ik tegen het einde van de Corona-gekte met nieuwe producten en services op de markt kom.

 • Kan ik samen met Sandra ons huis dejunken.

 • Besef ik weer ten volle hoe belangrijk Friends en Family voor ons zijn (en ik hoop dat ik deze les nog lang na Corona kan vast houden).

 • En zo gaat die lijst maar door …

Vraag jezelf nu even af, … hoe zou mijn lijst er uitzien? Wat zou ik kunnen noteren op een lijstje in de stijl van ‘Dankzij Corona …’. Wat kan ik leren uit deze situatie? En vooral, hoe kan ik anders aankijken tegen deze situatie? Remember, de situatie op zich, daar heb je weinig of geen invloed op, maar je reactie op de situatie… die heb je wel in de hand, want die wordt bepaald door JE DENKEN en denken is jezelf de juiste vragen stellen. Vraag jezelf dus af:

 • Wat is er goed aan deze Corona-situatie?

 • Wat is de les die ik meeneem uit deze toestand?

 • Waar heb ik nu tijd voor, waar ik normaal gezien amper tijd voor kan vinden?

 • Wat kan ik vandaag doen om er op een verantwoordelijke manier toch een Top-dag van te maken?

Eens je op deze manier vragen begint te stellen ben je ook automatisch je denken aan het sturen. Je stuurt dan je denken in een opwaartse spiraal en je doet dat heel bewust omdat het JOUW KEUZE is om dit soort van vragen te stellen. Dat is wat ‘positief denken’ inhoudt en hoe je dat in de praktijk kan doen. Niet zo moeilijk, maar wel een aandachtspunt voor dit als het ware een ‘gewoonte’ is geworden.OVERTUIGING:


Overtuiging is Key of overtuiging is de sleutel. We denken allemaal in denk-laagjes, dat is al vastgesteld door de antropoloog Gregory Bateson, waar ik heel erg fan van ben. Hij stelde dat mensen binnen een bepaalde OMGEVING (Context) een bepaald GEDRAG vertonen, bepaalde dingen al dan niet KUNNEN en van daaruit hun OVERTUIGINGEN creëren en zelfs hun IDENTITEIT vormen. Dit model is verder gefinetuned door de NLP-Master Robert Dilts want die voegde nog VALUE en SPIRITUALITEIT toe aan het model. Na 30 jaar bedrijfs- en personal-coaching te geven in binnen- en buitenland heb ik geleerd dat OVERTUIGING of belief DE sleutel is om denken en doen in beweging te krijgen. Ik heb dit model van Bateson mooi hertekend in een driehoeksmodel dat meteen duidelijk maakt dat OVERTUIGING het meest belangrijke element is in eender welke context om te bepalen hoe jij je gaat GEDRAGEN, wat je al dan niet KAN en WIE JIJ BENT op identiteitsniveau. Als je je OVERTUIGINGEN kan veranderen heb je je leven en je reactie op het leven onder controle.Als jij wil GELOVEN dat deze Corona-crisis ook iets positief in zich heeft. Als jij OVERTUIDGD bent dat je sterker uit dit verhaal gaat komen, dan ZAL dat ook zo zijn, omdat jouw OVERTUIGING je GEDRAG, je KUNNEN en zelfs je IDENTITEIT zal bepalen. Het is een ‘switch’ die je moet maken in je denken, maar als je die switch kan maken, is alles opnieuw mogelijk, met en zonder Corona-toestanden.

Download onze worksheet om hiermee aan de slag te gaan!


Go for it, you can do it, I believe in you!


Tot snel,

Coach Chris

218 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page